Waar in heel Nederland de fraude met skimming vorig jaar flink is afgenomen, is het aantal incidenten in Friesland juist verdubbeld.
Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendmaakte.
Bij skimming wordt een bankpas of creditcard gekopieerd bij een betaal- of pinautomaat. Het aandeel dat hiervan slachtoffer werd, daalde van 1,1 procent in 2012 naar 0,8 procent in 2013 in heel Nederland.
Maatregelen tegen skimming succesvol
De maatregelen tegen pasfraude bij betaalautomaten lijken daarmee hun vruchten af te werpen, zoals eerder al bleek uit cijfers van de Nederlandse banken. Het standaard blokkeren van bankpassen buiten Europa, het zogenoemde ‘geoblocking’, is zeer effectief gebleken in de strijd tegen skimming.
Sinds deze maatregel in de loop van vorig jaar door alle grote banken is genomen, is de schade door skimming nog maar zeer beperkt (nog geen miljoen euro in de tweede helft van 2013).
Eerder werd al de speciale EMV-chip ingevoerd in plaats de magneetstrip, waardoor criminelen moeilijker rekeningen kunnen plunderen. Onder het regime van SEPA (één eurobetaalgebied) is EMV voorgeschreven als standaard voor betalingen en geldopnames in Europa. Sinds begin 2012 was het daardoor vrijwel onmogelijk om in Europa geld op te nemen met geskimde kaarten.
Friesland uitzondering in Nederland
In bijna alle provincies daalde het aantal skimgevallen, of bleef het percentage min of meer gelijk. Alleen in Friesland was vorig jaar sprake van een duidelijke stijging. Daar gaf in 1,6 procent aan in 2013 slachtoffer te zijn geworden van skimming, waar dat een jaar eerder nog 0,7 procent was.
Het CBS geeft geen verklaring voor de verdubbeling van het aantal skimgevallen in Friesland.
Oplichting kopen via internet toegenomen
Het aantal Nederlanders dat vorig jaar is opgelicht bij het kopen of verkopen via internet is gestegen tot bijna 450.000, meldt het CBS. Dat komt neer op 3,3 procent van de mensen van 15 jaar of ouder. In 2012 bedroeg dat percentage 2,9 procent.
Mensen werden vooral vaker slachtoffer bij het aankopen van spullen; goederen die werden besteld en betaald maar nooit werden geleverd. De toegenomen fraude hangt mogelijk samen met de groei van het aantal aankopen via internet.
Nauwelijks aangifte gedaan
Slechts bij 1 op de 5 gevallen van koop- of verkoopfraude via internet is volgens het statistiekbureau vorig jaar aangifte gedaan bij de politie. Bij identiteitsfraude was dat aandeel met 13 procent nog lager.
Van identiteitsfraude wordt vrijwel altijd melding gedaan bij de bank. Bij de politie wordt hiervoor in mindere mate aangeklopt.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl